Unwork

Samen vrijwillig iets doen voor een ander

Ieder jaar helpt SYSQA de stichting Against Cancer bij de jaarlijkse Circuitdag. Op deze speciale dag zetten tientallen collega’s zich vrijwillig in om kinderen met kanker en hun familie een fantastische ervaring te geven. Een artikel van Bram van den Reijen, zelf vrijwilliger, waarin hij ook andere collega’s laat vertellen.

Tijdens de jaarlijkse circuitdag, dit was ie op 12 juli, rijden bezoekers snelle rondes op de TT van Assen. In een mooie bolide of achterop een motor. Maar ook Defensie, Politie, Brandweer en andere organisaties zijn aanwezig om aantrekkelijke randactiviteiten te verzorgen zoals een bootrondvaart en een stormbaan. Collega’s Justin Kleine, die voor de eerste keer meehielp, en oudgedienden Fokko Keuning en Cornell Heutink spreken in dit artikel uitvoerig over hun ervaringen.

Welkome afleiding

De regen op de dag zelf mocht de pret niet drukken. Er waren door het slechte weer wel minder gezinnen aanwezig dan aanvankelijk op gehoopt was, maar diegenen die er wel waren genoten zichtbaar. Ook de inzet van de vrijwilligers was er niet minder om. Iedereen zette zich mateloos in om de jonge kankerpatiënten en hun broertjes, zusjes, mama’s en papa’s de nodige afleiding te bezorgen.

Die afleiding is geen overbodige luxe voor kinderen die samen met hun gezinnen vechten tegen een vervelende ziekte. Volgens Fokko draait het om de kinderen een “ervaring mee te geven die ze nooit vergeten en nog  heel lang aan terugdenken terwijl ze weer het ziekenhuis in en uit lopen.” Against Cancer heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in het organiseren van dit soort ontzorgende dagen en kan dit dan ook als geen ander. Volgens Justin Kleine was het evenement “super geregeld.” “Het aanmelden was eenvoudig en het wordt je erg makkelijk gemaakt om te komen helpen.” Dat is natuurlijk fijn om te horen. 

Een hart onder de riem

Het was niet de eerste keer dat Justin meehielp aan zo’n dag als deze. Hij heeft namelijk veel gewerkt voor de stichting Opkikker die kinderen met een ziekte een zogeheten opkikkerdag bezorgen. “Ik heb altijd veel plezier gehad in het meewerken op dit soort dagen en zag dit als mijn kans om het nogmaals te doen.”

Cornell, die net als Justin bij het Dakar-terrein hielp, gaf samen met zijn zoon en dochter acte de présence. Voor hem draait de dag eveneens om het plezier en de ontspanning van de kinderen en hun gezinnen. Verder vind Cornell het “voor mijzelf en voor mijn zoon en dochter tevens een waardevolle ervaring die je doet beseffen wat een voorrecht het is om gezond te zijn en dat te waarderen.”

Fokko is op de dag zelf coördinator van de pitstraat, maar is ruim van te voren al bezig met de voorbereidingen op de circuitdag. Al in december is hij betrokken bij de voorbereidingen die de circuitdag mogelijk maken en er voor zorgen dat alles op de dag zelf in goede banen loopt. Hij is direct bij het vrijwilligerswerk betrokken geraakt zodra SYSQA en Against Cancer met elkaar gingen samenwerken. Sinds een paar jaar doet hij dat als coureurmanager en wil hij niets liever dan “die zieke kinderen, die elke dag tegen die vreselijke ziekte vechten, een mooie dag bezorgen.”

Rol van SYSQA professionals

Cornell vind het mooi dat SYSQA bijdraagt aan deze dag door financieel en middels de inzet van medewerkers te ondersteunen. Hij is van mening dat het belangrijk is om maatschappelijk betrokken te zijn en medewerkers dat ook zelf te laten ervaren. Er is immers meer op deze wereld dan alleen maar geld verdienen.

Fokko vindt “het geweldig dat SYSQA dit doet” en hoopt dat dit nog heel lang zo zal blijven. Dat er vanuit SYSQA nu wat minder vrijwilligers waren dan andere jaren vindt hij wel jammer en hij benadrukt dat het als vrijwilliger “zo leuk is om mee te maken en te helpen.”

Wanneer je zelf op de circuitdag rondloopt, merk je al gauw dat vrijwilligers en bezoekers dezelfde taal spreken. Namelijk die van scheurende bolides en racende motoren, maar vooral die van een breder soort optimisme, gedrevenheid en kracht. Volgens Justin is het vrijwilligerswerk “een leuke manier om gezinnen die getroffen zijn door verdriet en pijn te helpen. Je doet geen spectaculair werk tijdens de circuitdag, maar alle kleine beetjes die je doet zorgen ervoor dat de gezinnen een zorgeloze, onvergetelijke dag hebben.” Je ziet als vrijwilliger dat de kinderen op een dag als deze minder gedefinieerd worden door hun ziekte en meer gedefinieerd worden door hun kind-zijn. Daar doe je het voor en dat doet iets met je.

Volgens Fokko is de circuitdag zelf “hard werken” waarop je wel wat meemaakt. Maar tegelijkertijd geeft het volgens hem ook energie. “Die kinderen en families zijn ons erg dankbaar en dat laten ze elk jaar weer blijken, maar wat ze niet weten is dat zij ook mij iets teruggeven.” Volgens Cornell is het “meest bijzondere de blije gezichten van de kinderen als ze trots langs komen rijden en het voldane gevoel dat ze uitstralen als ze uitstappen.”

Per ongeluk MVO

SYSQA is al jarenlang partner van de stichting Against Cancer. Gedurende die tijd is het helpen bij de Circuitdag voor collega’s een moment geworden waar naartoe wordt geleefd. ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ (MVO) is dus iets dat we al heel lang doen, maar we weten nu hoe dat heet :-).

De stichting Against Cancer

gainst Cancer geeft een glimlach aan kinderen die bezig zijn met hun race tegen kanker.

Daarom organiseert de stichting Against Cancer jaarlijks een aantal grote evenementen voor 'zieke' gezinnen. Voor het héle gezin. Omdat broertjes, zusjes en ouders allemaal enorm zwaar getroffen worden door deze ingrijpende ziekte. Met de evenementen bezorgt Against Cancer de gezinnen een onvergetelijke dag waarop alle ellende even kan worden vergeten. (bron: againstcancer.nl)

Meer weten over de stichting Against Cancer? Ga naar de webiste!

Website Against Cancer