Succesverhaal

Groeien in businessanalyse en informatieanalyse

Dat IT veel meer en leuker kan zijn dan alleen programmeren laat hij elke dag zien. Hij heeft wel te maken met de developers van IT, maar ook met de wensen en eisen van de business. Maarten van Vliet vertelt je hier hoe hij zijn ei kwijt kan in zijn passie: businessanalyse en informatieanalyse bij SYSQA. En over wat er nog meer is gaan kriebelen.

Van programmeren naar informatieanalyse

“Ik heb Bedrijfskundige Informatica gestudeerd en ben toen blijven hangen na mijn afstudeerstage bij een bedrijf dat software ontwikkelt. Ik had het daar echt naar mijn zin. Met leuke collega’s, genoeg te doen en veel mooie opdrachtgevers.  

De eerste paar jaren was het veel ontwikkelen, Java programmeren. Maar op een gegeven moment werd ik gedetacheerd bij TNT Express (nu Fedex red.) waar ik kon doorgroeien in andere type opdrachten. Ik was continue betrokken bij de verdere ontwikkeling van planningssoftware en sprak daarvoor met gebruikers, met de business, met Jan en alleman. Dat vond ik veel leuker dan programmeren. Ik ben doorgegroeid in die optimalisatie van software, maar veel meer aan de analysekant, als informatieanalist.

Toen TNT Express werd overgenomen door Fedex stopte mijn opdracht daar. En mijn werkgever wilde mij wel weer laten ontwikkelen. Voor de dingen die ik leuk was gaan vinden kon geen opdracht worden gevonden en toen ben ik bij SYSQA gaan solliciteren.” 

Kom ook werken in Business én IT

HBO of WO afgestudeerd? En wil jij nu ook een uitdagende baan op het snijvlak van Business en IT, waarin je je volop kunt ontwikkelen? Check dan nu onze vacature voor Young Professionals!

Vacature Young Professional

Groeien in informatieanalyse en businessanalyse

“Ik wilde niet alleen de IT-kant, maar vooral de businesskant meer ontdekken. Mijn ei kwijt kunnen en groeien in informatieanalyse en businessanalyse. En ik zocht daarbij een organisatie waar ik daarin een leuke klus zou kunnen krijgen. SYSQA is een specialist op het gebied van kwaliteit en veiligheid in IT, informatieanalyse en businessanalyse spelen hierin een belangrijke rol. Zij komt bij veel interessante klanten over de vloer en dat zijn klanten waar voor mij veel mogelijkheden liggen om me op dit gebied te ontwikkelen.” 

Verbinding tussen business en IT

“Zo stapte ik eerst bij Reed Elsevier binnen voor een analyse-opdracht. Ik mocht meteen een aantal collega’s aansturen, kreeg veel verantwoordelijkheid en sprak met stuurgroepen. Dat was heel erg leerzaam. Daarna heb ik meerdere interessante klussen op het gebied van informatieanalyse gedaan bij een grote overheidsinstantie (die liever niet genoemd wil worden, red.). Daar was ik de spil tussen aan de ene kant de business en aan de andere kant de gebruikers. Die gebruikers werken bijvoorbeeld al 20 jaar lang op een bepaalde manier en willen dat ook vertaald zien in je project. Zij weten ook heel veel, die kennis moet je gebruiken, maar de aansluiting op de business is vaak heel moeilijk. Jij bent dan de verbindende factor, die rol kan je vanuit SYSQA heel goed pakken. Ik heb dat een hele leuke tijd gevonden.”

Kwaliteit van software in treinen

“En nu ben ik betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe treinen voor de Nederlandse Spoorwegen. Zij weten natuurlijk heel goed hoe een trein eruit moet zien, zijn daar technisch inhoudelijk heel sterk in, en daar zit ook een heleboel software in. Steeds meer in feite. En dat is nieuw voor de NS, maar ook voor de leverancier van de treinen. Wij begeleiden hen bij de kwaliteit van de software in die treinen. In mijn rol praat ik met de leverancier over de verwachtingen van de kwaliteit van de systemen en de totstandkoming hiervan. Die moeten natuurlijk aan een heleboel voorwaarden, eisen en normeringen voldoen. Je kunt je voorstellen dat er bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid strenge eisen zijn. Dat raakt ook de software.”

"Het is gewoon een hele interessante tijd voor me."

Maarten van Vliet

Change management

“Daarnaast begeleid ik ook het change managementproces tussen de NS en de leveranciers. Een systeem wordt gebouwd aan de hand van requirements van de NS. Maar zowel de NS als de leverancier kunnen hier natuurlijk wijzigingen in voorstellen, dat zijn changes. Hierin gaat het verder dan software alleen. Dan kan het zelfs gaan over de kleur van de stoelen of de vormgeving van de rekjes boven de stoelen. Ook hier is het nodig om met veel verschillende mensen, business en IT, in de beide organisaties te spreken.”

Coachen en training geven

“Ondertussen ben ik ook allerlei andere dingen gaan doen. Omdat ik een technische achtergrond heb, ben ik nu ook als docent betrokken bij de interne opleidingen. Ik geef de basiscursus programmeren. Niet omdat we programmeurs willen opleiden, maar omdat het voor ons vak belangrijk is om de taal van developers te spreken. Je krijgt in ons werk namelijk altijd te maken met ontwikkelaars, die staan centraal in de projecten. En binnenkort ga ik een training requirements engineering geven bij mijn huidige opdrachtgever. Mocht ik de komende tijd wat ruimte in mijn agenda krijgen, dan lijkt het me leuk om me door te ontwikkelen in dat trainen en coachen.

Het is gewoon een hele interessante tijd voor me.”